Recreatie en sport

Vogels spotten in Zeeland

Westkapelle is een uniek gebied om vogels te kijken door zijn goede ligging: het is het meest westelijkse puntje van Nederland en daardoor een goede locatie voor zeevogels. Het hele jaar zijn er veel vogels in en om Westkapelle te zien.

Vogels kijken kan in verschillende gebieden rond het dorp. Het beste drie gebieden zijn: de zeedijk, het Noordervroon en de kreken.

De zeedijk loopt van het Zuiderhoofd noordelijk richting Domburg en is een uitstekende plek om zeevogels te kijken. Het hele jaar rond zitten er grote aantallen meeuwen en Steenlopers. In het winterhalfjaar komen daar Drieteenstrandlopers en Paarse Strandlopers bij. Zeevogels zijn het meest algemeen tijdens of na een harde westerstorm en dan in de maanden augustus tot en met november. Soorten die dan gezien kunnen worden, zijn Jan van Genten, pijlstormvogels, jagers en verschillende soorten alkachtigen. Het meest ideaal is een harde noordwesterstorm en de beste plekken zijn dan´t Kiekuus op de dijk en achter het dijkpaviljoen De Westkaap.

Het recentelijk aangelegde natuurontwikkelingsgebied Noordervroon ten noorden van het dorp is een ware magneet voor vogels. Door de grote waterpartijen en het open karakter zitten hier altijd grote aantallen watervogels. In de zomermaanden komen hier drie soorten sterns tot broeden en twee soorten plevieren. Verder is de Kluut een opvallende broedvogel. Ook dit gebied is in de trektijd (april,mei / aug-okt) het meest interessant. Vele verschillende soorten strandlopers en ruiters komen dan een paar dagen opvetten. Maar ook zijn er een hoop zangvogels te vinden langs de struikenrijke binnenwegen. In het winterhalfjaar wordt het gebied voornamelijk bevolkt door eenden en ganzen en jagen er Slechtvalken en Blauwe Kiekendieven.

De kreken van Westkapelle zijn vooral voor duikeenden zoals de Kuifeend en Tafeleend een goede plek. In de winter zijn hier grote aantallen te vinden van deze soorten. Verder komen er diverse soorten moerasvogels tot broeden zoals de Kleine Karekiet, Waterral en Bruine Kiekendief. Deze soorten zijn het meest te vinden in de rustige en rietrijke oostkreek. Speciale wintergasten zijn de IJsvogel, de Roerdomp en het Bokje.

Het meest opvallende aan Westkapelle zijn de grote aantallen zeldzame soorten die er gezien zijn in de loop van de jaren. Zeldzame vogels duiken vaak op de raarste plaatsen op en zijn in Westkapelle dan ook vaak te zien op de begraafplaats, opslagterrein Erika en de laatste jaren ook het Noordervroon. Door het licht van de vuurtoren worden veel s nachts trekkende vogels naar beneden gelokt.

Met dank aan Marcel Klootwijk. Meer informatie:
www.vogelsinbeeld.nl
www.natuurfotozeeland.nl
www.walcheren.waarneming.nl

www.vwgwalcheren.nl

www.trektellen.nl

Kluut vogel zeeland westkapelleMeeuwen zeeland westkapelleSteenloper zeeland westkapelleVisdief vogel zeeland westkapelle

Recreatie en sport in Westkapelle

De Westkappelse stranden

In Westkapelle kunt u zich uitstekend recreeren. Westkapelle staat bekend om haar uitgestrekte schone stranden waar menig toerist en recreant bij zweert, jaarlijks komen zij hier Westkapelle speciaal voor bezoeken. Wist u dat Zeeland het meeste zonneuren van Nederland kent? Westkapelle was dit jaar het dorp met de meeste zonneuren!

De tuin van Walcheren

Walcheren wordt ook wel 'de tuin van Zeeland' genoemd door de rijke natuurlijke omgeving. In Westkapelle en omgeving vindt u diverse natuurgebieden waar u in alle rust en ruimte kunt wandelen, fietsen of vissen.

Sporten in Westkapelle

Het strand, de duinen en de bospaden rondom Westkapelle, daar kunnen trimmers hun ei kwijt. Het is niet voor niks dat de kustmarathon Zeeland over de dijk en duinen van Westkapelle loopt! Hiernaast lenen de dijk en de geasfalteerde wegen langs de kust zich uitstekend een tocht te maken op de racefiets. Maar ook surfen is een veel beoefende sport in Westkapelle. Golfsurfers en kitesurfers kunnen hun lol niet op in de ruige golven tussen Westkapelle en Domburg!

Westkapelle leeft!

's Zomers staat de evenementenkalender overvol. Er zijn ook jaarlijks terugkerende evenementen zoals: de Westkappelse Kermis en het ringrijden.

strand westkapellefietsen westkapellewandelen strand

Sjezenrijden

Wat is sjezenrijden?

Naast het ringrijden wordt in Westkapelle ook Sjezenrijden gehouden. Een sjees is een tweewielige (antieke) wagen, achter een paard gespannen. In de sjees zitten een man en vrouw (en soms kinderen) in Zeeuwse klederdracht.

De man ment het paard, de vrouw probeert de ring te steken met de lans. De man stuurt het paard in draf over het parcours waarbij onderweg drie tot vier ringen boven de weg in een ijzeren bus hangen. Het gaat erom zoveel mogelijk ringen te steken, het gaat niet om de snelheid waarmee dat gebeurt, al moet het paard wel draven onder de te steken ring.

De sjees en het paard moeten versierd zijn. Versiering mag alleen met "levend"materiaal dus niet met kunstbloemen o.i.d. De combinatie van de met bloemen versierde sjees, een versierd paard en in klederdracht gehulde rijders is een prachtig gezicht.

Lans B wordt gebruikt bij het sjezenrijden. Deze lans is korter en lichter in gewicht dan lans A die bij het ringrijden wordt gebruikt.

De ring

De te steken ring heeft een doorsnede van 38 mm. Bij het kampen kan de doorsnede van de ring echter worden verkleind tot minimaal 10 mm. Als de ring gestoken is, moet deze direct achterover van de lans worden afgegooid. De ring hangt meestal op 3 of 4 plaatsen tijdens het parcours in een ijzeren bus aan een touw tussenin twee palen (op z'n Zeeuws: de poengers). Bij enkele wedstrijden kunnen onderweg maar 2 ringen worden gestoken, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse demonstratie in Burgh. De afstand tussen de onderkant van de bus en de weg is bij het sjezenrijden 2,10 meter.

Boerenronde

Tijdens demonstraties wordt er vaak een boerenronde gereden. Dit betekent dat de rollen worden gewisseld: de vrouw gaat mennen en de man moet proberen onderweg de ringen mee te nemen op de lans. Zo'n boerenronde laat soms hele verrassende resultaten zien.

Kampen

Wanneer een aantal sjezenparen aan het eind van de dag hetzelfde aantal ringen heeft gestoken wordt er gekampt wie de uiteindelijke dagwinnaar is. De sjezenparen kampen net als bij het ringrijden op een steeds kleiner wordende ring. De normale wedstrijdring is 38 mm doorsnee. Bij het kampen begint men met een ring van 32 mm doorsnee. Wie deze ring niet (meer) steekt valt af, wie wel insteekt mag verder mee kampen, waarbij de ring steeds kleiner wordt. Van 32 gaat het naar 26 mm, vervolgens naar 20 mm, dan 14 mm om uiteindelijk te eindigen bij de kleinste ring van 10 mm.

Klederdracht

De meeste deelnemers aan ring- en sjezenrijden zijn afkomstig van het voormalige eiland Walcheren en daarmee is de Walcherse klederdracht de meest gedragen kleding tijdens demonstraties en wedstrijden. Maar uiteraard dragen de leden uit Zuid-Beveland, Arnemuiden of Nieuwland de dracht die in hun regio of dorp gebruikelijk is.

De medewerkers

Bij iedere sjezenwedstrijd zijn er (vrijwillige) medewerkers. Allereerst is er een baancommissaris die verantwoordelijk is voor een goede gang van zaken tijdens de sjezenwedstrijd. Verder is er bij iedere ring een ringhanger, die de ring in de bus hangt. Per ring zijn er meestal twee schrijvers: één voor het bijhouden van de stand op een groot schoolbord en één voor de stand op papier. Een gestoken ring betekent een verticaal streepje, een gemiste ring een horizontaal streepje. Het dubbelschrijven voorkomt ook dat er fouten ontstaan bij het tellen van de gestoken ringen per deelnemer.

Vervolgens is er aan het eind van het parcours een verzamelbord waar een of twee schrijvers de totaalstand per deelnemer van iedere ronde opschrijven. De deelnemers geven zelf aan het eind van de ronde door hoeveel ringen ze onderweg hebben gestoken. Overigens wordt dit aantal aan het eind van de dag wel gecontroleerd met de stand die de schrijvers bij iedere ring hebben opgeschreven. Frauderen door de deelnemende paren is dus niet mogelijk.

Vaak is er bij zo'n wedstrijd ook een speaker aanwezig, die het publiek en de deelnemers voortdurend op de hoogte houdt van hetgeen er gebeurt.

Geschreven door: www.ringrijden.nl

sjezenrijden zeelandsjezenrijden zeeland3sjezenrijden zeeland4sjezenrijden zeeland5

Wandelen in Zeeland en Westkapelle

Aan Westkapelle grenst het natuurgebied de Kreek een kreek die ontstaan is in de Tweede wereldoorlog met hieromheen een heerlijk rustgevend bos. In dit bos ligt een fietspad, ruiterpad en diverse wandelpaden. Aan de rand van de bebossing van de kreek liggen de hoogste duinen van Nederland die werkelijk een schitterend uitzicht geven over de zee en de kreek, het dorp Westkapelle en omliggende dorpen.

Wandelen op de hoogste duinen van Nederland is zeker een aparte ervaring. Vanuit het dorp Westkapelle loop je richting de duinen langs een oude tank die nog dienst heeft gedaan in de tweede wereldoorlog bij de landingen van de geallieerden in 1944. Halverwege de wandeling kom je diverse bunkers tegen die deel uit maakte van de beruchte Atlantikwall. De geallieerden bombardeerde deze Duitse verdedigingswerken intensief met als gevolg een vrijwel verwoest en grotendeels onderwater gelopen Westkapelle.’

De uitgestrekte stranden van Westkapelle lenen zich ook uitstekend voor verfrissende wandelingen. De vaargeul ligt op een paar honderd meter afstand: een schitterende aanblik de grote schepen te zien passeren.

De Zeedijk van Westkapelle staat symbool voor eeuwenlange strijd tegen de zee (zie pagina cultuur voor meer info). Op de dijk loopt u met uitzicht over de Noordzee een aantal kilometer in de richting van Domburg waar de dijk op een gegeven moment weer overgaat in Duinen met daaronder stranden.

Vergeet zeker het nieuwe natuurgebied het Noordervroon dat ligt achter de dijk richting Domburg niet. Dit recentelijk aangelegde natuurontwikkelingsgebied is een ware magneet voor vogels. Door de grote waterpartijen en het open karakter zitten hier altijd grote aantallen watervogels. Vogelspotten wordt hier dan ook veel uitgevoerd.

Walcheren wordt ook wel de tuin van Walcheren genoemd door haar vele schilderachtige dorpjes, akkers, weilanden en polderweggetjes.

Wandelkaarten en meer informatie vindt u bij de plaatselijke VVV.

Citaat: http://www.oppadmetgps.nl/

wandelen bos2wandelen bos3westkapelle strand

De Westkappelse kermis

Kermis Westkapelle

De Westkappelse kermis is een in de plaatselijke cultuur gewortelde happening, die ieder jaar het dorp en veel van zijn inwoners, toeristen en mensen uit anderen dorpen in een staat van euforie brengt. Gedurende 4 dagen is het een groot feest in het dorp. Het is het volksfeest bij uitstek dat niet ophoudt met de draaimolen en de botsautootjes op het marktplein.

De kermisattracties staan op de Markt in Westkapelle. Zaterdag en maandag is het op het marktplein ontzettend gezellig, terrassen zitten over het algemeen vol. Komt u voor het feestgedruis dan kunt u uw lol niet op in de lokale kroegen. Jong tot oud is hier vertegenwoordigd. Diverse live bands spelen, maar ook DJ's draaien in de cafés. Zaterdags vindt op het Abraham Calandplein het gaaischieten plaats.

De Westkappelse kermis wordt van oudsher gehouden op de vrijdag, de zaterdag en de maandag volgende op de eerste woensdag in juli. De kermissfeer echter begint al in week daaraan voorafgaande. Tal van voorberei­dingen, opbouw van de kermiskramen en muziek op woensdagavond brengen al de nodige opwinding en voorpret.

Gaaischieten (zaterdag van de kermis)

Het gaaischieten vindt plaats onder de Zeedijk op het Abraham Calandplein. Bij de zeedijk daveren de geweerschoten. Dit zijn de gaaischieters, zij doen hun best de gaaien van de stenge af te schieten. Bijzonder gewild en eervol zijn de tronk voor de burge­meesters­­prijs en het scheepje. Bij het schieten is een overvloed aan spijs en drank onontbeerlijk. De schutterij laat zich, in het wit gekleed en met uit­bundig gezang en slaande trom, evenmin onbetuigd in de cafés en op straat.

De Gaaischieters, allemaal mannen, bijna honderd in getal, van alle leeftijden. Zij bepalen voor een belangrijk deel de sfeer van de kermis, vooral op de zaterdag.

Het Gaaischieten heeft zijn eigen rituelen en tradities, met functio­narissen die kapi­tein, foerier, tamboer en slokjesjongen heten.

Het zingen is bij de gaaischieters essentieel. Wie naar de kermis gaat, stort zich in een nergens anders vertoonde, massale samenzang van ouderwetse volksliederen en ballades. Al verhalen deze liederen over rampspoed en menselijke ellende, zij dragen niet weinig bij aan de euforie en de saamhorigheid, die de Westkappelse kermis juist zo anders maken dan gewone kermissen.

Met dank aan Jan Kaland voor de tekst en foto's, Westkapelle Cultuurbehoud

kermis 2009kermis gaaischieten westkapellekermis westkapelle

Zoek & boek accommodaties in Westkapelle NL